Sleutelhanger maken van kunstleer

esther - 16. augustus 2019

Katte Pietenmuts maken

esther - 23. oktober 2019

Naaien met Kaasdoek

esther - 21. augustus 2019
Sleutelhanger van kunstleer
Katte Pietenmuts
Kaasdoek

Wie dacht dat je kaasdoek alleen kan gebruiken voor kaas heeft het helemaal mis. De stof, ook wel neteldoek genoemd, is mega veelzijdig. Benieuwd wat je kunt naaien uit kaasdoek? In dit blog onze tips!

Wat is kaasdoek eigenlijk?

Voordat we je hoofd volgooien met ideeën wat je kunt maken uit kaasdoek, eerst even wat informatie over de stof. Want wat is kaasdoek nou eigenlijk? Kaasdoek is een een onbehandelde stof uit 100% katoen. Dit houdt in dat de stof niet is gebleekt, gekleurd of wat dan ook om de stof `mooier´ te maken. Puur natuur, daar draait het om bij deze stof. Dat is dan ook wat de stof speciaal maakt en gewild voor meerdere doeleinden. Houd er wel rekening mee dat een kaasdoek nog aardig kan krimpen bij een eerste keer wassen. Was de stof dus ook altijd voordat je ermee gaat werken en bestel altijd meerdere centimeters extra om te voorkomen dat je na het wassen te weinig stof over hebt gehouden voor jouw project. Je kunt de stof het beste op een lage temperatuur wassen en zonder wasmiddel. Ja, de stof kan wel gewassen worden met wasmiddel, maar in vele gevallen naait men iets uit de stof waarbij wasmiddelresten ongewenst zijn.

Wat kun je met kaasdoek?

De naam zegt het al.. je kunt er een doek uit maken die je gebruikt als wikkeldoek voor om de kaas. De stof beschermt de kaas en zorgt er tegelijkertijd voor dat vocht uit de kaas kan lekken. Mocht je van plan zijn zelf kaas te gaan maken, dan is kaasdoek de stof voor jou! Je kunt echter nog veel meer uit de stof maken.

Tips voor projecten met kaasdoek

  • Theezakjes – Kaasdoek kan heel goed gebruikt worden voor het maken van herbruikbare theezakjes. Uit de stof maak je een zakje. Hieraan bevestig je een koord en aan het uiteinde van het koord komt een zwaar knoopje (bijvoorbeeld van metaal). In onze shop vind je een gratis handleiding voor het maken van theezakjes.
  • Plantenmand – Met kaasdoek kun je prachtige manden maken in een natuurlijke look voor binnen of buiten. Natuurlijk kun je ook andere manden maken van de stof, bijvoorbeeld een handige opbergmand voor je breiproject.
  • Schilderdoek – De stof is uitermate goed geschikt om op te schilderen, net als een onbehandelde canvasstof. Onze tip: Schilder een rond schilderijtje op kaasdoek en span het schilderijtje tussen een borduurraam. Klaar is jouw wanddecoratie!
  • Lampenkap – Het kaasdoek is met zijn grove structuur goed geschikt voor het maken van een lampenkap waar nog wel een beetje licht doorheen kan komen.
  • Gordijnen – Wanneer jij een natuurlijk look wilt in huis en ook graag nog wat licht ziet, kun je gordijnen naaien van kaasdoek.

Theezakje met kaasdoek

Weet jij al wat jouw volgende project wordt uit kaasdoek? Maak jij iets uit de lijst hierboven of wordt het iets heel anders?

 

 

 

Leave a comment